Stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Gmartyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 kwie 2008, o 16:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków

Stożek

Post autor: Gmartyna »

Wyznacz Ppb stożka o h równym i v równym 16pi. Wyznacz mierę konta alfa rozwarcia stożka jeśli stosunek Ppb do pp równa sie 1:2
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Stożek

Post autor: MagdaW »

Miara tego kąta wynosi 60 stopni. Promień podstawy ma długość 4 (korzystając ze wzoru na pole koła) Korzystając z danego stosunku otrzymujesz, że \(\displaystyle{ Ppb=32\pi}\) Teraz możesz policzyć długość tworzącej stożka. Wystarczy wykorzystać równanie:

\(\displaystyle{ 1/2 8\pi l=32\pi}\)

Długość tworzącej wynosi 8, zatem\(\displaystyle{ \alpha=60 ^{o}}\)
ODPOWIEDZ