Zad. 1
Stosunek powierzchni bocznej stożka do jego pola podstawy jest równy 3. Oblicz tangens kąta między wysokością i tworzącą.
Zad. 2
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o obwodzie 60 cm. Oblicz największe możliwe pole boczne tego walca.
Zad. 3
Pole powierzchni bocznej pewnego walca jest 3 razy wieksze od sumy pól jego podstaw. Oblicz pole przekroju osiowego tego walca jesli wiadomo, ze przekatna tego przekroju ma dlugosc 12 cm.
Zad. 4
Średnica podstawy walca ma te sama dlugośc co wysokosc tego walca. Jaka czesc objetosci walca zajmuje kula wpisana w ten walec.
Bardzo prosze zeby ktos zrobil te zadania. Jutro musze je zaniesc do szkoly. Od tego zalezy czy dostane dopuszczony do matury. HELP!
Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Szemek
Zadania z brył
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Zadania z brył
2.
\(\displaystyle{ 2 (2r+H)=60}\)
\(\displaystyle{ 2r+H=30}\)
\(\displaystyle{ H=30-2r}\)
\(\displaystyle{ S_b=2\pi rH}\)
\(\displaystyle{ S_b=2\pi r(30-2r)}\)
\(\displaystyle{ S_b=-4\pi r^2+60\pi r}\)
\(\displaystyle{ f(r)=-4\pi r^2+60\pi r}\)
trzeba znaleźć maximum tej funkcji kwadratowej, czyli wyznaczyć współrzędne wierzchołka.
Spróbuj sam, powinno wyjść: \(\displaystyle{ 225\pi}\)
\(\displaystyle{ 2 (2r+H)=60}\)
\(\displaystyle{ 2r+H=30}\)
\(\displaystyle{ H=30-2r}\)
\(\displaystyle{ S_b=2\pi rH}\)
\(\displaystyle{ S_b=2\pi r(30-2r)}\)
\(\displaystyle{ S_b=-4\pi r^2+60\pi r}\)
\(\displaystyle{ f(r)=-4\pi r^2+60\pi r}\)
trzeba znaleźć maximum tej funkcji kwadratowej, czyli wyznaczyć współrzędne wierzchołka.
Spróbuj sam, powinno wyjść: \(\displaystyle{ 225\pi}\)