Stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dziedzic_omg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 lut 2008, o 23:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czyzew
Podziękował: 3 razy

Stożek

Post autor: dziedzic_omg »

Stożek w ktorym promień podstawy ma 8 cm długości a wysokość 24 cm, przecięto płaszczyznę równoległą. Ogległosc płaszczyzny przekroju od wierzchołka jest równa 6 cm. Oblicz objętość obu części stożka. Prosze o pomoc


[ Dodano: 15 Kwietnia 2008, 16:38 ]
??
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Stożek

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ \frac{8}{24} = \frac{x}{6}}\)
\(\displaystyle{ x=2}\) x to promien mniejszego stożka. teraz tylko do wzoru na objetosc
tomsonwch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 kwie 2008, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Pomógł: 6 razy

Stożek

Post autor: tomsonwch »

Rysujesz przekrój poprzeczny. Objętość całego stożka obliczasz bez problemu bo wszystko jest podane. Zauważasz, że promień podstawy "małego" stożka można obliczyć z twierdzenia talesa: 24/8 = 6/x więc r małego stożka jest równe 2. Potem od objętości dużego odejmujesz objętość małego i masz objętość tego co "zostało na dole".
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 16:58 przez tomsonwch, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
CZEKOLADKA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasteczko

Stożek

Post autor: CZEKOLADKA »

WYDAJE MI SIę chociaz pewna nie ejstemżE NA POCZATEK MUSISZ OBLICZYC OBJETOSC DUZEGO STOZKA , POTEM MALEGO A RóZNICA TYCH OBJETOSCI BEDZIE ROWNA OBJETOSCI DRUGIEJ CZESCI STOZKA

WZOR NA OBJETOSC 1/3pi*r^2*h W duzym stozku r=8 , h= 24 w malym r=2 h=6
ODPOWIEDZ