ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
noniewiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 gru 2006, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzyrzecze
Podziękował: 2 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: noniewiem »

witam,
mam problem z 4 krótkimi zadaniami i nie umiem ich zrobić.
Jak by mi ktoś mógł pomóc...

Zad 1.
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większe od pola podstawy tego ostrosłupa.
Pole powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ 192cm^{2}}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.

Zad 2.
Asia chce rozlać 8l. soku malinowego do słoików w kształcie walca o wewnętrznych wymiarach:
średnica 10cm
wysokość 10cm
Jaka najmniejsza ilość słoików wystarczy?

Zad 3.
Wysokość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa krótszej przekątnej podstawy. Krawędż podstawy ma 1cm. Oblicz pole pow. całkowitej tego graniastosłupa.

Zad 4. Czy w sześciennej skrzyni której krawędź (wewnętrzna) ma 60cm można zmieścić 230 kul o średnicy 10cm?

[ Dodano: 15 Kwietnia 2008, 17:59 ]
mam chyba 2 zadanie:
najpierw z wzoru na objetosc walca policzyc objetosc i zamienic na litry a pozniej ilosc soku podzielic przez objetosc walca i wyjdzie 11 sloikow?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 18:31 przez noniewiem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: Viathor »

Primo :

\(\displaystyle{ 2a ^{2} = 4 * \frac{1}{2} a*h}\)

z tego wnioskujemy że \(\displaystyle{ a=h}\)
po podstawieniu do wzoru na pole całk

\(\displaystyle{ 3a ^{2} =192}\)

\(\displaystyle{ a = 8}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)

wysokość ostrosłupa można policzyć z Pitagorasa :\(\displaystyle{ 4 ^{2} + H ^{2} =8 ^{2}}\)

\(\displaystyle{ H = 4 \sqrt{3}}\)

Objętość to \(\displaystyle{ \frac{256 \sqrt{3}}{3}}\)
noniewiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 gru 2006, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzyrzecze
Podziękował: 2 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: noniewiem »

hm.. ale czemu napisałeś h=8 a póżniej je liczyłes jeszcez raz i co innego wyszlo?
a wie ktoś jak zrobić 3 zadanie?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: smigol »

noniewiem pisze:hm.. ale czemu napisałeś h=8 a póżniej je liczyłes jeszcez raz i co innego wyszlo?
a wie ktoś jak zrobić 3 zadanie?
wpisz sobie szesciokat foremny w okreg, popatrz na promienie i wszystko jasne.
noniewiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 gru 2006, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: międzyrzecze
Podziękował: 2 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: noniewiem »

no moze dla Ciebie to jest jasne ale nie dla mnie:D
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

ostrosłupy, graniostosłupy - pola, objętości...

Post autor: Viathor »

noniewiem pisze:hm.. ale czemu napisałeś h=8 a póżniej je liczyłes jeszcez raz i co innego wyszlo?
a wie ktoś jak zrobić 3 zadanie?
h=8 to wysokość ściany bocznej a H to wysokość całego ostrosłupa
ODPOWIEDZ