Zad 1
trójkąt o bokach: 6,8,10 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz V bryły
Zad 2
promień podstawy stożka o V=72Pi jest 3x krótsza niż tworząca: a)wyznacz tg nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy b) oblicz Pc stożka
Zad 3
Powierz. boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna o dł. 8 tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt 60stopni. Oblicz V walca
Z góry dzięki za pomoc
zadanka
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 kwie 2008, o 23:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubliniec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zadanka
1.Wzkazówka: H=10,Bo to najłuższy bok(przeciwprostoątna)(suma wysokości stożków składowych
r=h wysokość nie będąca bokiem.
2.l=3x
r=x
h-tw Pitagorasa \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}x}\)
r=h wysokość nie będąca bokiem.
2.l=3x
r=x
h-tw Pitagorasa \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}x}\)