Zadanka z brył obrotowych z ktorych jestem kompletna noga ...
1. Oblicz Pc i V walca jesli r=4 a pole przekroju osiowego 40 cm kwadrawtowych
2. Oblicz pc i V stozka ktorego przekrojem osiowym jest trojkąt rownoboczny, a ramie wynosi 10cm
3. Oblicz PC i V stożka o wyskosci 4 i kacie rozwarcia 2alfa(mozlliwe ze zle przepisalem)
oraz jedno zadanie z Trójkatów, juz nie chcialem pisac 2 roznych postow
1, dane sa boki trójkąta 3, 4\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)i kat miedzy nimi 30 stopni oblicz promień okregu opisanego na nim oraz pole trójkata.
Mam jeszcze jedno zadanko z ktorym mam problem:
2. dany jest trapez rownoramienny. Dluzsza podstawa ma długość 10cm i tworzy z bokiem kat 30 stopni. Przekatna wynosi 12 cm. Oblicz promień okregu opisanego i wpisanego oraz pole
Dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Zadania z brył obrotowych
Zadania z brył obrotowych
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2008, o 17:52 przez gizmous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania z brył obrotowych
Co do tego z trójkątem:
P = \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R} = \frac{ab*sin }{2}}\)
Pole = \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
Bok c z twierdzenia cosinusów.
Do wzoru pierwszego na pole, które już znamy i masz promień.
P = \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R} = \frac{ab*sin }{2}}\)
Pole = \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
Bok c z twierdzenia cosinusów.
Do wzoru pierwszego na pole, które już znamy i masz promień.
Zadania z brył obrotowych
czy jest mozliwosc rozpisania obliczeń z twierdzenia cosinusów, bo ni ząb nie wiem jak. z gory dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania z brył obrotowych
Twierdzenie cosinusów mówi, że w trójkącie kwadrat długości boku leżącego naprzeciwko danego kąta jest równy sumie kwardatów pozostałych boków minus podwojony iloczyn tych boków i cosinusa kąta między nimi. W tym przypadku:
\(\displaystyle{ c ^{2} = 9 + 32 - 24 \sqrt{2} cos 30}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} = 9 + 32 - 24 \sqrt{2} cos 30}\)