obliczyc promien walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

obliczyc promien walca

Post autor: pixelka »

oblicz dlugosc promienia podstawy walca wiedząc ze jesli wysokosc walca zwiekszymy o k to jego objetosc wzrosnie o v.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

obliczyc promien walca

Post autor: lukasz1804 »

Niech r, h oznaczają promień podstawy i wysokość początkową walca. Ze wzoru na objętosć walca dostajemy, że początkowa objętość walca wynosiła \(\displaystyle{ \pi r^2h}\), a powiększona wynosi \(\displaystyle{ \pi r^2(h+k)}\). Stąd i z założenia mamy
\(\displaystyle{ \pi r^2h+v=\pi r^2(h+k)}\),
skąd wynika, że \(\displaystyle{ \pi r^2h+v=\pi r^2h+\pi r^2k}\), czyli \(\displaystyle{ v=\pi r^2k}\). Zatem mamy \(\displaystyle{ r^2=\frac{v}{\pi\cdot k}}\), więc
\(\displaystyle{ r=\sqrt{\frac{v}{\pi\cdot k}}}\),
gdyż r>0.
ODPOWIEDZ