Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu...
Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu...
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach majacych długości 3 i 6. Wysokość prostopadłościanu ma długośc równą 5. Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do płaszczyzny podstawy. Wynik podaj z dokładnościa do 10'.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2008, o 17:59 przez Gmartyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Oblicz miarę kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu...
p - przekątna podstawy = \(\displaystyle{ \sqrt{9+36} = 3 \sqrt{5}}\)
h - wysokość
\(\displaystyle{ \frac{h}{p} = ctg( )}\)
\(\displaystyle{ \alpha = arcctg(\frac{h}{p}) = arcctg(\frac{ \sqrt{5}}{3})}\)
h - wysokość
\(\displaystyle{ \frac{h}{p} = ctg( )}\)
\(\displaystyle{ \alpha = arcctg(\frac{h}{p}) = arcctg(\frac{ \sqrt{5}}{3})}\)