W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 4 i tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzącej z tego samego wierzchołka kąt o mierze 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna
na moje oko te dwie przekątne są równe, bo jeśli dorysujemy trzecią przekątną tak by powstał trójkąt to on będzie na pewno równoramienny, a skoro jeden z kątów przy podstawie wynosi 60 to bedzie to trojkat rownoboczny, a z tego wniosek ze jest to szescian.
wiec jego obj wynosi:
\(\displaystyle{ ( \frac{4}{ \sqrt{2} } )^{3}=16 \sqrt{2}}\)
wiec jego obj wynosi:
\(\displaystyle{ ( \frac{4}{ \sqrt{2} } )^{3}=16 \sqrt{2}}\)