Oblicz objętość bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

Oblicz objętość bryły

Post autor: manio777444 »

Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy a promień podstawy ma 6cm.Oblicz objętość bryły
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Oblicz objętość bryły

Post autor: Korynt »

\(\displaystyle{ P _{b}=2P _{p}}\)
\(\displaystyle{ \pi rl=2\pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
\(\displaystyle{ l=12}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{144-36} = \sqrt{108} = 6 \sqrt{3}}\) (z Piagorasa)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r ^{2} H= 72 \sqrt{3} \pi}\)
ODPOWIEDZ