Mam problem z tymi zadaniami,proszę Was o pomoc ,ponieważ są mi na jutro potrzebne.
1)Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 260cm2,a pole powierzchni całkowitej 360cm2.Oblicz objętość.
2)Długość każdej krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6cm,Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
Nie podczepiaj się pod inne wątki.
Szemek
oblicz pole powierzchni całkowitej, objętość - ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 kwie 2008, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
oblicz pole powierzchni całkowitej, objętość - ostrosłupy
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2008, o 16:55 przez paula19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 kwie 2008, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
oblicz pole powierzchni całkowitej, objętość - ostrosłupy
2)
Postawa ostrosłupa:
\(\displaystyle{ a=6cm}\)
\(\displaystyle{ P= a^{2} = 6^{2} =36 cm^{2}}\)
Ściana boczna:
trójkąt równoboczny o boku = 6cm
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3} cm}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{6*3 \sqrt{3} }{2}=9 \sqrt{3} cm^{2}}\)
Wysokość ostrosłupa:
wysokość opada na środku podstawy z wysokością ściany bocznej i połową krawędzi postawy tworzy kąt prosty:
z pitagorasa
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ h^{2} - (\frac{1}{2}a) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{(3 \sqrt{3})^{2}- 3^{2} }}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{18} =3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Pc=36+4*9 \sqrt{3} =36 + 36 \sqrt{3} cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} *36*3 \sqrt{2} =36 \sqrt{2} cm^{2}}\)
Postawa ostrosłupa:
\(\displaystyle{ a=6cm}\)
\(\displaystyle{ P= a^{2} = 6^{2} =36 cm^{2}}\)
Ściana boczna:
trójkąt równoboczny o boku = 6cm
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2} = 3 \sqrt{3} cm}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{6*3 \sqrt{3} }{2}=9 \sqrt{3} cm^{2}}\)
Wysokość ostrosłupa:
wysokość opada na środku podstawy z wysokością ściany bocznej i połową krawędzi postawy tworzy kąt prosty:
z pitagorasa
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ h^{2} - (\frac{1}{2}a) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{(3 \sqrt{3})^{2}- 3^{2} }}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{18} =3 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Pc=36+4*9 \sqrt{3} =36 + 36 \sqrt{3} cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} *36*3 \sqrt{2} =36 \sqrt{2} cm^{2}}\)