Witam, nie mam pojecia jak rozwiazac to zadnie
1) W czworoscianie foremnym dane jest a. oblicz P i V.
czworościan formeny
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
czworościan formeny
\(\displaystyle{ a ^{2}- (\frac{ \frac{2}{3}a \sqrt{3} }{2}) ^{2} = H ^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{\frac{2}{3} }}\)
\(\displaystyle{ V=1/3 a \sqrt{\frac{2}{3} } * \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{2} }{12}}\)
\(\displaystyle{ H=a \sqrt{\frac{2}{3} }}\)
\(\displaystyle{ V=1/3 a \sqrt{\frac{2}{3} } * \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{2} }{12}}\)
czworościan formeny
dziekuje bardzo;) jeszcze jedno mam zadanie...
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dane jest a. oblicz kat miedzy sasiednimi scianami bocznymi.
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dane jest a. oblicz kat miedzy sasiednimi scianami bocznymi.