CZeść wszystkim. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :
Ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego są trójkąty równoramienne o podstawie \(\displaystyle{ 4}\) i ramionach \(\displaystyle{ 5}\). Oblicz pole i objętość tego ostrosłupa.
Z góry dzięki!
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Ostrosłup prawidłowy sześciokątny
\(\displaystyle{ Pp= \frac{4 ^{2} \sqrt{3} }{2}*6 =24 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{9}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{9}*24 \sqrt{3} *1/3}\)
\(\displaystyle{ P=24 \sqrt{3}+6* \sqrt{21}*1/2*4}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{9}}\)
\(\displaystyle{ V=\sqrt{9}*24 \sqrt{3} *1/3}\)
\(\displaystyle{ P=24 \sqrt{3}+6* \sqrt{21}*1/2*4}\)