Pole powierzchni kuli jest równie 144 \(\displaystyle{ \prod cm^{2}}\). Ile wynosi objętość półkuli o promieniu trzy razy krótszym ?
Proszę o pomoc...
Pole powierzchni kuli...
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Pole powierzchni kuli...
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2\\Pompex pisze:Pole powierzchni kuli jest równie 144 \(\displaystyle{ \pi cm^{2}}\). Ile wynosi objętość półkuli o promieniu trzy razy krótszym?
144\pi cm^2 = 4\pi r^2\\
r=6cm\\
\\
r_2=2cm\\
V_p= \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{3}\pi r_2^3\\
V_p=\frac{2}{3}\pi 8cm^3\\
V_p=5\frac{1}{3}\pi cm^3}\)
Pole powierzchni kuli...
Nie rozumiem tego, a bardziej to końcówki: \(\displaystyle{ r_2^3}\)
\(\displaystyle{ V_p= \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{3}\pi r_2^3}\)
\(\displaystyle{ V_p= \frac{1}{2}\cdot \frac{4}{3}\pi r_2^3}\)