W stożek ścięty wpisano walec w ten sposób, że jedna z podstaw walce jest mniejszą podstawą stożka. Objętość walce jest 7x mniejsza od objętości stożka ściętego. Znajdź stosunek promieni podstaw stożka ściętego.
Jakaś podpowiedź? :>
Walec i stożek ścięty.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Walec i stożek ścięty.
Z porównania objętości - po uproszczeniu - mamy: \(\displaystyle{ R^{2} +r^{2} + R r = 21 r^{2} \,\,\}\);
Dzielisz stronami przez \(\displaystyle{ r^{2} \,\,\}\) i podstawiasz: \(\displaystyle{ \,\ \frac{R}{r} = k \,\,\}\) i masz równanie kwadratowe.
Dzielisz stronami przez \(\displaystyle{ r^{2} \,\,\}\) i podstawiasz: \(\displaystyle{ \,\ \frac{R}{r} = k \,\,\}\) i masz równanie kwadratowe.