Objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 12 razy
Objętość ostrosłupa
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego krawędź podstawy ma 6cm a wysokość ściany bocznej ma 5cm . Pomóżcie z góry dzięki
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Objętość ostrosłupa
Do obliczenia objetości potrzebna jest Ci tylko wysokość ostrosłupa.
\(\displaystyle{ H^2=5^2-(\frac{6}{2})^2\\
H=\sqrt{25-9}=4}\)
Wystarczy podstawić do wzoru na objętość. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2\cdot H}\). :]
\(\displaystyle{ H^2=5^2-(\frac{6}{2})^2\\
H=\sqrt{25-9}=4}\)
Wystarczy podstawić do wzoru na objętość. \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}a^2\cdot H}\). :]