Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:
1. Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy, otrzymując przekrój o polu dwukrotnie mniejszym od pola podstawy. W jakim stosunku płaszczyzna przekroju dzieli wysokość tego stożka?
2. Płaszczyzną równoległą do podstawy dzielimy stożek na dwie części o równych objętościach. W jakim stosunku płaszczyzna ta podzieliła tworzącą stożka?
Stożek przecięto płaszczyzną...
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Stożek przecięto płaszczyzną...
1.
Uzależnij ługość promienia podstawy (R) od długości promienia przekroju (r).
Otrzymasz, że
\(\displaystyle{ R=r \sqrt{2}}\)
Korzystając z twierdzenia Talesa możemy stwierdzić, że płaszczyzna dzieli wysokość w stosunku
\(\displaystyle{ 1:( \sqrt{2}-1 )}\)
Uzależnij ługość promienia podstawy (R) od długości promienia przekroju (r).
Otrzymasz, że
\(\displaystyle{ R=r \sqrt{2}}\)
Korzystając z twierdzenia Talesa możemy stwierdzić, że płaszczyzna dzieli wysokość w stosunku
\(\displaystyle{ 1:( \sqrt{2}-1 )}\)