zadania z ostroslupami

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
inco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

zadania z ostroslupami

Post autor: inco »

Mam problem z nastepujacymi zadaniami :

2) a) W ostroslupie prawidlowym pieciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 2dm a krawedz boczna ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.

b) Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego dzieciesciokatnego wynosi 40\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)cm2. Krawedz podstawy ma dlugosc 2cm. Oblicz dlugosc krawedzi bocznej tego ostroslupa.

c) Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego osmiokatnego wynosi 56\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)cm2. pole powierzchni bocznej jest dwa razy wieksze od pola podstawy. Oblicz pole sciany bocznej tego ostroslupa.

Nie rozumiem tego calego zadania, wiec prosze o bardzo dokladny opis, lub cale rozwiazane zadanie pozdrawiam
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

zadania z ostroslupami

Post autor: florek177 »

2a.
Pięciokąt ma 5 boków, więc ostrosłup ma 5 ścian bocznych ( trójkąty równoramienne ). Znając podstawę i ramię - z pitagorasa - możesz policzyć wysokość ściany bocznej i jej pole.

2b.
Obliczenia w odwrotnej kolejności.
2c.
\(\displaystyle{ P_{c} = P_{p} + P_{b} \,\,\}\) ; \(\displaystyle{ P_{p} = \frac{1}{2} P_{b} \,\,\}\) ; \(\displaystyle{ P_{s} = \frac{1}{8} P_{b} \,\,\}\) ;
ODPOWIEDZ