Walec i stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
proqsimo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Walec i stożek

Post autor: proqsimo »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 2 zadań:

Zad 1
Kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 8 cm i wysokości 10 cm jest w 90% napełniony wodą. Wkładamy do niego cztery sześcienne metalowe kostki o krawędzi 2cm. Czy woda z kubka się wyleje?
Zad 2
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 49cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Walec i stożek

Post autor: smigol »

proqsimo pisze: Zad 1
Kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 8 cm i wysokości 10 cm jest w 90% napełniony wodą. Wkładamy do niego cztery sześcienne metalowe kostki o krawędzi 2cm. Czy woda z kubka się wyleje?
\(\displaystyle{ V _{KUBKA} = \pi ft( \frac{d}{2} \right) ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ 0,9 \pi ft( \frac{d}{2} \right) ^{2} H + 4 a ^{3} qslant \pi ft( \frac{d}{2} \right) ^{2} H}\)
garb1300
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 76 razy

Walec i stożek

Post autor: garb1300 »

podobne zdanie do zad.2 - rozwiązane
https://www.matematyka.pl/68478.htm
ODPOWIEDZ