powierzchnie dwoch szescianów
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 39 razy
powierzchnie dwoch szescianów
na poczcie stały obok siebie dwie paczki, każda w kształcie sześcianu. większa paczka miała krawedz dłuższą o 2dm. niz krawedz mniejszej paczki a objetosc o 98 litrów wieksza niz objetosc mniejszej paczki. oblicz jakim procentem powierzchni calkowitej wiekszej paczki byla powierzchnia calkowita mniejszej paczki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
powierzchnie dwoch szescianów
a-krawędź mniejszego, a+2-krawędź większego sześcianu,
\(\displaystyle{ a^3+98=(a+3)^3 \\ ... \\ a=-5\vee a=3 \\ a=3 \ \ , \ \ a+2=5 \\ \\ P_1=6 3^3=54 \\ P_2=6 5^2=150 \\ \\ x 150=54 \\ x= \frac{54}{150} 100\%=...}\)
\(\displaystyle{ a^3+98=(a+3)^3 \\ ... \\ a=-5\vee a=3 \\ a=3 \ \ , \ \ a+2=5 \\ \\ P_1=6 3^3=54 \\ P_2=6 5^2=150 \\ \\ x 150=54 \\ x= \frac{54}{150} 100\%=...}\)