Zadanie dotyczące brył obrotowych - Stożek...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lenarcik11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębno

Zadanie dotyczące brył obrotowych - Stożek...

Post autor: lenarcik11 »

Witam, mam do zrobienia na jutro zadania dotyczące objętości i powierzchni stożka, a co jest najgorsze, to nie wiem jak się do tego zabrać... Czy ktoś z użytkowników forum mógłby rozwiązać te zadania???

1. Kąt między tworzącą stożka a jego podstawą jest równy beta. Oblicz objętość tego stożka jeśli: tg (beta) = 2,4; L = 13 cm.

2.Powierzchnią boczną stożka jest wycinek koła o kącie alfa i promieniu 12 cm. Oblicz pole podstawy tego stożka jeśli:
a) alfa = 60 stopni,
b) alfa = 180 stopni
c) alfa = 240 stopni
d) alfa = 270 stopni.

3. Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny o polu 49cm kwadratowych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.


Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ