do polkuli wlozono kule o srednicy rownej promieniowi polkuli.wyznacz stosunek objetosci kuli do objetosci polkuli oraz stosunek pol powierzchni calkowitych tych bryl.
promien polkola wynosi 2r a wlozone w polkole kolo ma promien r.
jak to obliczyc bede wdzieczna
te zadania sa dla mnie trudne proste nie daje na forum
do polkuli wlozono kule
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
do polkuli wlozono kule
Promień kuli małej \(\displaystyle{ r}\)
Promień kuli dużej \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ 4r=R}\)
\(\displaystyle{ V_{r}=\frac{4}{3}\pi r^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{R}=\frac{4}{6}\pi R^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{r}}{V_{R}}=\frac{\frac{4}{3}\pi r^{3}}{\frac{4}{6}\pi4^{3}r^{3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{r}}{V_{R}}=\frac{2}{64}=\frac{1}{32}}\)
\(\displaystyle{ S_{r}=4\pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{R}=3\pi16r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{S_{r}}{S_{R}}=\frac{4\pi r^{2}}{3\pi16r^{2}}=\frac{1}{12}}\)
Promień kuli dużej \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ 4r=R}\)
\(\displaystyle{ V_{r}=\frac{4}{3}\pi r^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{R}=\frac{4}{6}\pi R^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{r}}{V_{R}}=\frac{\frac{4}{3}\pi r^{3}}{\frac{4}{6}\pi4^{3}r^{3}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{r}}{V_{R}}=\frac{2}{64}=\frac{1}{32}}\)
\(\displaystyle{ S_{r}=4\pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{R}=3\pi16r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{S_{r}}{S_{R}}=\frac{4\pi r^{2}}{3\pi16r^{2}}=\frac{1}{12}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
do polkuli wlozono kule
wynik nie jest ten sam
w stosunku objetosci ma wyjsc 1/4 (ulamek)
stosunek pol 2/3(ulamek)
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 22:02 ]
jednego nie rozumiem skad sie wzielo 3pi16r do kwadratu bede wdzieczna za szybka odpowiedz
w stosunku objetosci ma wyjsc 1/4 (ulamek)
stosunek pol 2/3(ulamek)
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 22:02 ]
jednego nie rozumiem skad sie wzielo 3pi16r do kwadratu bede wdzieczna za szybka odpowiedz