oblicz tanges kata nachylenia przekatnej przekroju osiowego walca do plaszczyzny jego podstawy, wiedzac , ze powierzchnia boczna walca stanowi 1/4 (w ulamku) pola powierzchni kuli opisanej na tym walcu.
prosze o pomoc
tanges walca - kula
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
tanges walca - kula
\(\displaystyle{ 4* 2\pi * Hr = 4\pi * R^{2}}\)
\(\displaystyle{ R^{2} = 2Hr}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{2r}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna przekroju osiowego walca[/latex]
\(\displaystyle{ d = 2R}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + 4r^{2} = 4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} - 8Hr + 4r^{2} = 0}\)
rozwiazać równanie kwadratowe o zmiennej H
wynik to \(\displaystyle{ tg\alpha = 2 - \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ tg\alpha = 2 + \sqrt {3}}\)
\(\displaystyle{ R^{2} = 2Hr}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{2r}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna przekroju osiowego walca[/latex]
\(\displaystyle{ d = 2R}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + 4r^{2} = 4R^{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} - 8Hr + 4r^{2} = 0}\)
rozwiazać równanie kwadratowe o zmiennej H
wynik to \(\displaystyle{ tg\alpha = 2 - \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ tg\alpha = 2 + \sqrt {3}}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2008, o 06:31 przez Łaju, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
tanges walca - kula
skad sie wzielo 4*2pi*Hr=4pi*R do kwadratu
i skad H do kwadratu + 4r do kwadratu=4R do kwadratu
i to ostatnie rownanie kwadratowe
jesli rysowac to najpierw walec jako prostokat a potem kolo czy trzeba rysowac prostokat z dwiema kolami i kolo narysowac na zewnatrz prosze o odpowiedz dziekuje
i skad H do kwadratu + 4r do kwadratu=4R do kwadratu
i to ostatnie rownanie kwadratowe
jesli rysowac to najpierw walec jako prostokat a potem kolo czy trzeba rysowac prostokat z dwiema kolami i kolo narysowac na zewnatrz prosze o odpowiedz dziekuje