pan marcin wyjezdzajac na dwutygodniowy urlop, zostawil niedokrecony kran, z ktorego co 2 sekundy spadała kropelka wody. przyjmujac, ze krople wody to kulki o srednicy 2mm, oblicz, ile wody wycieknie przez te 2 tygodnie z kranu w mieszkaniu pana marcina.
troche obliczylam ale nie wiem czy dobrze
1godz wynosi 3600s
1dzien wynosi 3600s*12godzin=43200 sekund za dzien
14dni*43200=604800 sekund za 14 dni
1kropla-2minuty
xkropel=604800s
x=604800/2
x=302400kropel co 2 minuty
nie mam pojecia do czego potrzebna jest srednica kulki
wynik ma byc w litrach
zadanie jest podchwytliwe i nie bardzo wiem jak to zrobic
prosze o pomoc
kropla wody
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
kropla wody
dlaczego zakladasz ze woda cieknie tylko w dzień, a w nocy nie?
średnica jest po to, żebyś podała ilosc wody w jednostach objetosciowych a nie w kroplach...
średnica jest po to, żebyś podała ilosc wody w jednostach objetosciowych a nie w kroplach...
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 12 razy
kropla wody
to mam obliczyc w 24 godziny??
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:44 ]
1dzien wynosi 3600s*24godzin=86400 sekund za dzien
14dni*86400=1209600 sekund za 14 dni
1kropla-2minuty
xkropel=1209600s
x=1209600/2
x=604800kropel co 2 minuty
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:45 ]
zrobilam w 24 godziny ale co dalej???
bo nie bardzo rozumiem
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:47 ]
V=4/3 (ulamek) pi
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 16:32 ]
juz wiem jak to zrobic oto dokonczenie do poprzedniego rozwiazania
r kuli = 1mm
pi okolo 3.14
Vk= 4/3*Pi*1 = 4/3 pi [mm3]= 4.19 [mm3]
V wszystkich kropli = 4.19 * 604800 = 2534112 [mm3]
1L = 1dm3 = 1000000 [mm3]
V = 2534112 / 1000000 = 2.53 L
wynik to 2.53litra
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 16:41 ]
zadanie zrobione ale frajda
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:44 ]
1dzien wynosi 3600s*24godzin=86400 sekund za dzien
14dni*86400=1209600 sekund za 14 dni
1kropla-2minuty
xkropel=1209600s
x=1209600/2
x=604800kropel co 2 minuty
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:45 ]
zrobilam w 24 godziny ale co dalej???
bo nie bardzo rozumiem
[ Dodano: 6 Kwietnia 2008, 22:47 ]
V=4/3 (ulamek) pi
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 16:32 ]
juz wiem jak to zrobic oto dokonczenie do poprzedniego rozwiazania
r kuli = 1mm
pi okolo 3.14
Vk= 4/3*Pi*1 = 4/3 pi [mm3]= 4.19 [mm3]
V wszystkich kropli = 4.19 * 604800 = 2534112 [mm3]
1L = 1dm3 = 1000000 [mm3]
V = 2534112 / 1000000 = 2.53 L
wynik to 2.53litra
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 16:41 ]
zadanie zrobione ale frajda