ostrosłup trojkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

ostrosłup trojkątny

Post autor: pixelka »

wyznacz wysokość prawidłowego ostrosłupa trojkatnego ktorego krawedz podstawy ma dlugosc a , a pole powierzchni bocznej jest dwukrotnie wieksze od pola podstawy.
hoodies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 21 razy

ostrosłup trojkątny

Post autor: hoodies »

\(\displaystyle{ P_b=2*P_p}\)

\(\displaystyle{ 3*\frac{1}{2}*a*h=2* \frac{a^2\sqrt3}{4} \Rightarrow h=\frac{a*\sqrt3}{3}}\)

H- wysokość bryły
h-wys ściany bocznej
a- podstawa

teraz kożstamy z trójkąta \(\displaystyle{ H,h,\frac{1}{3}h'}\) zwykły pitagoras

h-wyliczyliśmy wcześnie
h'-długość wysokośi podstawy
\(\displaystyle{ h'=\frac{a\sqrt3}{2}}\)
\(\displaystyle{ H^2=h^2-(\frac{1}{3}h')^2}\)

\(\displaystyle{ H^2= \frac{3}{9}a^2-(\frac{a\sqrt3}{6})^2 \Rightarrow H=\frac{3}{6}*a}\)
ODPOWIEDZ