ostrosłup czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 39 razy
ostrosłup czworokątny
Pole powierzchni bocznej prawidłowego ostroslupa czworokątnego równa się \(\displaystyle{ 14,76 dm^{2}}\), pole powierzchni całkowietej \(\displaystyle{ 18 dm^{2}}\). oblicz długość krawędzi podstawy i długość wysokosci ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
ostrosłup czworokątny
\(\displaystyle{ P_c=P_b+P_p P_p=18-14,76 =3,24}\)
\(\displaystyle{ P_p=a^2 =3,24 a=1,8}\)
h-wys ściany bocznej
H-wys ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_b=4*\frac{1}{2}*4*a*h=2ah =3,6h}\) a yo jest równe naszemu 14,76
to
\(\displaystyle{ 3,6h =14,76 h=4,1}\)
kożystamy z trójkąta H,h,a/2 (pitagoras)
\(\displaystyle{ H^2=h^2-(\frac{a}{2})^2 H=\sqrt{ 16,81-0,81} =4}\)
H=4
a=1,8
\(\displaystyle{ P_p=a^2 =3,24 a=1,8}\)
h-wys ściany bocznej
H-wys ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_b=4*\frac{1}{2}*4*a*h=2ah =3,6h}\) a yo jest równe naszemu 14,76
to
\(\displaystyle{ 3,6h =14,76 h=4,1}\)
kożystamy z trójkąta H,h,a/2 (pitagoras)
\(\displaystyle{ H^2=h^2-(\frac{a}{2})^2 H=\sqrt{ 16,81-0,81} =4}\)
H=4
a=1,8
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
ostrosłup czworokątny
w treści zadania mamy znaczone ze ostrosłup jest prawidłowy ,czyli w podstawie musi być wielokąt foremny , którym jest kwadrat (romb nie jest wielokątem foremnym)