Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie większe od pola jego podstawy. Wyznacz miarę kąta rozwarcia stożka.
Kolejne zadanie jakie mi jest potrzebne....bede bardzoooo wdzięczna
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie
\(\displaystyle{ \frac{\pi r l }{\pi r^2} = 2 \\
\frac{l}{r} = 2 \\
l = 2r}\)
dalej to zrobić ładny rysunek (przekrój stożka) i stwierdzić, że przekrój jest trójkątem równobocznym...
\frac{l}{r} = 2 \\
l = 2r}\)
dalej to zrobić ładny rysunek (przekrój stożka) i stwierdzić, że przekrój jest trójkątem równobocznym...
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie
a to wyznacz miare kata rozwarcia stozka ???????????za tamto dzieki zrozumialam
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 18:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
Pole powierzchni bocznej stożka jest dwukrotnie
heh widocznie nie zrozumiałaś, skoro dalej nie wiesz jaki jest kat rozwarcia.
Skoro jest to trójkat równoboczny to wszystkie katy maja po 60stopni.
dla jasnosci \(\displaystyle{ 180:3=60}\). ;o
Skoro jest to trójkat równoboczny to wszystkie katy maja po 60stopni.
dla jasnosci \(\displaystyle{ 180:3=60}\). ;o
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 19:59 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zapis
Powód: zapis