Kąt nachylenia tworzącej stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 16 razy
Kąt nachylenia tworzącej stożka
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego powierzchni całkowitej jest równy 2/3. Wyznacz miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Kąt nachylenia tworzącej stożka
Czyli pole podstawy stanowi 1/3 pola powierzchni całkowitej:
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{r}{l} = \frac{1}{2} \\
\frac{r}{l} = cos\alpha = \frac{1}{2} = \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{r}{l} = \frac{1}{2} \\
\frac{r}{l} = cos\alpha = \frac{1}{2} = \frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Kąt nachylenia tworzącej stożka
Dlatego że:
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{r}{l} \\
\frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{\frac{1}{3} P}{\frac{2}{3} P} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{r}{l} \\
\frac{\pi r^2}{\pi rl} = \frac{\frac{1}{3} P}{\frac{2}{3} P} = \frac{1}{2}}\)