Ostroslup prawidlowy trojkatny....
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostroslup prawidlowy trojkatny....
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest dwa razy dluzsza od krawedzi podstawy. Oblicz cosinus kata utworzonego przez dwie sasiednie sciany boczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
Ostroslup prawidlowy trojkatny....
Szukamy kąta dwuściennego
a-podstawa
x-długość boków (pomiędzy nimi jest nasz szukany kąt) jest to jednocześnie wysokość ściany bocznej opuszoczna z wierzchołka podstawy na krawędz boczną.
twierdzenie cosinusów (szukamy cos)
\(\displaystyle{ a^2=2x^2-2x^2cos\alpha cos\alpha= \frac{a^2-2x^2}{-2x^2}}\)
skupiamy się teraz na ścianie bocznej porónujemy pola w zależnosci od różnych wysokości i podstaw.
h-wysokość ściany pocznej opuszocza na krawędz podstawy bryły
liczymy ją z pitagorasa \(\displaystyle{ h^2=(2a)^2-\frac{a}{2}^2 h=\frac {a\sqrt15}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{2}* a*h=\frac {1}{2} *a* \frac {a\sqrt15}{2} = \frac {a^2\sqrt15}{4}}\)
\(\displaystyle{ P_2=P_1 , P_2=\frac{1}{2}*x*2a=x*a}\)
\(\displaystyle{ \frac {a^2\sqrt15}{4}=x*a x=\frac {a\sqrt15}{4}}\)
teraz mamy wszystkie dane podstawiamy do począkowego cosinusa
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac {a^2-2\frac{15a^2}{16}}{-2*\frac{15*a^2}{16}}=\frac{\frac{8a^2}{8}-\frac{15 a^2}{8}}{\frac{-(15a^2)}{8}}= \frac{\frac{-7a^2}{8}}{\frac{-(15a^2)}{8}}=\frac{7}{15}}\)
"a" nam się uprości i wyjdzie jakaś liczba chyba już teraz dasz sobie rade:)
a-podstawa
x-długość boków (pomiędzy nimi jest nasz szukany kąt) jest to jednocześnie wysokość ściany bocznej opuszoczna z wierzchołka podstawy na krawędz boczną.
twierdzenie cosinusów (szukamy cos)
\(\displaystyle{ a^2=2x^2-2x^2cos\alpha cos\alpha= \frac{a^2-2x^2}{-2x^2}}\)
skupiamy się teraz na ścianie bocznej porónujemy pola w zależnosci od różnych wysokości i podstaw.
h-wysokość ściany pocznej opuszocza na krawędz podstawy bryły
liczymy ją z pitagorasa \(\displaystyle{ h^2=(2a)^2-\frac{a}{2}^2 h=\frac {a\sqrt15}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{2}* a*h=\frac {1}{2} *a* \frac {a\sqrt15}{2} = \frac {a^2\sqrt15}{4}}\)
\(\displaystyle{ P_2=P_1 , P_2=\frac{1}{2}*x*2a=x*a}\)
\(\displaystyle{ \frac {a^2\sqrt15}{4}=x*a x=\frac {a\sqrt15}{4}}\)
teraz mamy wszystkie dane podstawiamy do począkowego cosinusa
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac {a^2-2\frac{15a^2}{16}}{-2*\frac{15*a^2}{16}}=\frac{\frac{8a^2}{8}-\frac{15 a^2}{8}}{\frac{-(15a^2)}{8}}= \frac{\frac{-7a^2}{8}}{\frac{-(15a^2)}{8}}=\frac{7}{15}}\)
"a" nam się uprości i wyjdzie jakaś liczba chyba już teraz dasz sobie rade:)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2008, o 00:36 przez hoodies, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostroslup prawidlowy trojkatny....
Czyli jesli dobrze licze to wyjdzie z tego \(\displaystyle{ \frac{31}{120}}\) a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{7}{15}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostroslup prawidlowy trojkatny....
Czy ja cos zle licze czy sie nie zgadza ten wynik??
Mi wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{248}{225}}\).
Albo cos zle licze;/
Mi wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{248}{225}}\).
Albo cos zle licze;/
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Ostroslup prawidlowy trojkatny....
No rzeczywiscie:) Ale caly problem byl w tym ze tam w liczniku jest mnozenie a ja to odczytywalem jako ulamek:) Zapomniales o *
I dzieki za pomoc:)
I dzieki za pomoc:)