Jaki promień ma kula o objętości równej ...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ceder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 lut 2008, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XXX
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Jaki promień ma kula o objętości równej ...

Post autor: ceder »

Witam mam problem z rowiązaniem zadania o takiej treści "jaki promień ma kula o objętosci rownej \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6 }m ^{3}}\)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Jaki promień ma kula o objętości równej ...

Post autor: smigol »

ceder pisze:Witam mam problem z rowiązaniem zadania o takiej treści "jaki promień ma kula o objętosci rownej \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6 }m ^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4 \pi r ^{3} }{3} = \frac{\pi}{6 }}\)
\(\displaystyle{ 24 \pi r ^{3} = 3 \pi}\)
\(\displaystyle{ r ^{3} = \frac{3}{24}}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt[3]{ \frac{1}{8} }}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ