Stożek wpisany w kulę

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pekram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 kwie 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Stożek wpisany w kulę

Post autor: pekram »

Stożek o wysokości długości h wpisano w kulę. Oblicz objętość kuli wiedząc, że jest ona cztery razy większa od objętości stożka.

czyli, jeżeli R to promień kuli, a r to promien podstawy stożka, to \(\displaystyle{ R^3 = hr^2}\)

i co dalej?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Stożek wpisany w kulę

Post autor: florek177 »

jeszcze \(\displaystyle{ h = R + x \,\,\}\) ; oraz \(\displaystyle{ x^{2} + r^{2} = R^{2}}\)
hubert632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Stożek wpisany w kulę

Post autor: hubert632 »

Mógłby to ktoś doliczyć, bo są 4 niewiadome i 3 równania, więc coś chyba nie tak... Albo ja nie umiem tego policzyć... Prosze o odpowiedź ;]
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Stożek wpisany w kulę

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ R^3 = H \,r^2}\) ;

\(\displaystyle{ (H - R )^{2} + r^{2} = R^{2}}\)

H - jest dane, więc niewiadome to: R, r
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Stożek wpisany w kulę

Post autor: djlinux »

Odkopuję temat, bo potrzebuję pomocy. Czy ktoś rozwiązał układ równań zapisany przez florek177 ? Za rozwiązanie rozumiem wyznaczenie wartości \(\displaystyle{ R^3}\). Szczerze mówiąc nie znalazłem żadnego przyzwoitego sposobu na jego rozwiązanie.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Stożek wpisany w kulę

Post autor: florek177 »

Może to uznasz za przyzwoite:

\(\displaystyle{ R^{3} - 2 \, H^{2} \, R + H^{3} = 0 \,\,\,}\) --> trzy rozwiązania;

zgadujesz jedno \(\displaystyle{ \,\,\, R \,\,\,\,}\) np. ze wzoru na porównanie pól \(\displaystyle{ \,\,\, R^{3} = H \, r^{2} \rightarrow H = r = R \rightarrow R_{1} = H}\)

ze wzoru też łatwo dojść do tego rozwiązania.
dzielisz przez \(\displaystyle{ \,\,\ ( R - H ) \,\,\,}\) i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ