I jeszcze takie zadanie znalazłem:
Oblicz objętość stożka o wysokośći \(\displaystyle{ h = 20}\), wiedząc, że jego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym.
Prosze o pomoc krok po kroku, abym mógł to przeanalizować i zrozumieć
Ojętość stożka
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Ojętość stożka
no wiec tak:
wysokosc trojkata rownobocznego wyraza sie wzorem:
\(\displaystyle{ h=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
nie wierzysz na slowo, to napisz xD
\(\displaystyle{ a= \frac{2h}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{40}{ \sqrt{3} }}\)
a, jest srednica podstawy stozka wiec polowa a bedzie srednica
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{20}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{\pi r ^{2} H }{3}}\)
wysokosc trojkata rownobocznego wyraza sie wzorem:
\(\displaystyle{ h=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
nie wierzysz na slowo, to napisz xD
\(\displaystyle{ a= \frac{2h}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{40}{ \sqrt{3} }}\)
a, jest srednica podstawy stozka wiec polowa a bedzie srednica
\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{20}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{\pi r ^{2} H }{3}}\)