Znalazłem takie zadanie i potzrebuje pomocy krok po kroku poniewż chciałbym to pojąć jak najlepiej :
Wydokość walca jest 2x dłuższa od jego promienia. Oblicz pole powieszchni całkowitej walca, jeżeli jego objętość \(\displaystyle{ V = 16\pi cm ^{3}}\)
Pole powieszchni całkowitej walca
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Pole powieszchni całkowitej walca
\(\displaystyle{ 2r=H}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} H= 16 \pi}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} 2r=16}\)
\(\displaystyle{ r ^{3} =8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ P _{c} =\pi r ^{2} + H\cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 20 \pi}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} H= 16 \pi}\)
\(\displaystyle{ r ^{2} 2r=16}\)
\(\displaystyle{ r ^{3} =8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ P _{c} =\pi r ^{2} + H\cdot 2 \pi r}\)
\(\displaystyle{ P _{c} = 20 \pi}\)