Witam ! Mam ponownie pytanie o pewne zadanie. Byłbym wdzięczny za pomoc w nim, za pokierowanie mnie chociaż na właściwy trop. Bo nie mogę tego skojarzyć. Z góry dziękuję za pomoc.
Zad.
Do wazonika w kształcie stożka o pojemności 400 ml nalano wodę do połowy jego wysokości. Ile wody jest w wazoniku ?
P.S chciałem zamieścić obrazek, ale nie mogę bo nie mam 10 postów
Wazonik i objętość wody
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Wazonik i objętość wody
zrob spacje gdzies w adresie html i dawaj
[ Dodano: 2 Kwietnia 2008, 23:44 ]
\(\displaystyle{ V=400(ml)=0,4(m^3)= \frac{1}{3} \pi r^2 \frac{H}{2} \frac{12}{5}=2 \pi r^2 3H}\)
[ Dodano: 2 Kwietnia 2008, 23:44 ]
\(\displaystyle{ V=400(ml)=0,4(m^3)= \frac{1}{3} \pi r^2 \frac{H}{2} \frac{12}{5}=2 \pi r^2 3H}\)