Krawędź podstawy i pole przekroju graniastosłupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

Krawędź podstawy i pole przekroju graniastosłupa.

Post autor: dyskalkulik »

Objętość graniastosłupa trójkątnego prawidłowego jest równa \(\displaystyle{ 720 \sqrt{3}cm^{3}}\), a wysokość ma długość 20 cm. Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną przechodząca przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{3}}\).

Bardzo liczę na pomoc w tym i poprzednich zadaniach, które potrzebne mi są do zaliczenia semestru. Dziękuje i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ