Objętość i Pole boczne ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

Objętość i Pole boczne ostrosłupa

Post autor: dyskalkulik »

Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 25 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy \(\displaystyle{ \sphericalangle}\)\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{3}}\). Wiedząc, że wysokość ostrosłupa ma długość \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\) cm, oblicz:

a) objętość ostrosłupa;
b) pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.

Proszę o rozwiązanie zadania. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ