Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a podstawa - 30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\). Oblicz objętość ostrosłupa.
tutaj h podstawy wyszło mi 36 cm. Obliczyłem pole podstawy, i nie mogę znaleźć tej wysokości ostrosłupa. Proszę o pomoc.
Ostrosłup - jak obliczyć wysokość?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Ostrosłup - jak obliczyć wysokość?
Spodek wysokości ostrosłupa leży na środku okręgu wpisanego w podstawę ( bo wszystkie ściany są nachylone do podstawy pod tym samym kątem ). Z podobieństwa trójkątów obliczysz odległość środka okręgu od podstawy ( r ) i wysokość ściany bocznej i H ostrosłupa.