Podstawa ostrosłupa...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Podstawa ostrosłupa...

Post autor: dawido000 »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości 8 cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.

Więc tak:
obliczyłem wysokość trójkąta równoramiennego (podstawy) i wyszło mi \(\displaystyle{ h=2\sqrt{5}}\)
teraz nie wiem jak uchwycić te H graniastosłupa, wiem że trzeba użyć długości krawędzi czyli 9.
Proszę o pomoc.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Podstawa ostrosłupa...

Post autor: blost »

możesz sobie obliczyć długości odcinków tworzących przekrój tego ostrosłupa z tw pitagorasa
(jeden bedzie 9) drugi będze wysokością tego trojkata powstalego na odcinku 8 (analogicznie do tego jak obliczyles pierwsza wysokośc)
wtedy możesz obliczyć h
\(\displaystyle{ \begin{cases} 9 ^{2} -(2 \sqrt{5}-x) ^{2}=h ^{2} \\ \sqrt{65} ^{2} - x ^{2} =h ^{2} \end{cases}}\)
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Podstawa ostrosłupa...

Post autor: dawido000 »

No dobra udało się. Ale jak będzie w tym przypadku (to zadanie podejrzewam jest podobne).
Treść:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 39 cm, a podstawa - 30 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\). Oblicz objętość ostrosłupa.

tutaj h podstawy wyszło mi 36 cm. Obliczyłem pole podstawy, i znów nie mogę znaleźć tej wysokości ostrosłupa. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ