przekątne sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zuzek07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 31 mar 2008, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 9 razy

przekątne sześcianu

Post autor: zuzek07 »

Obliczyć kąt, pod jakim przecinają się dwie przekątne sześcianu.
błagam tylko nie pisz, że z tw. cosinusów
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

przekątne sześcianu

Post autor: florek177 »

Z tw. cosinusów jest szybciej. Jak nie chcesz, to wyznacz \(\displaystyle{ sin(\frac{\alpha}{2}) \,\,\}\), z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ cos(\frac{\alpha}{2}) \,\,\}\), i policz \(\displaystyle{ sin(\alpha) \,\,\}\),
ODPOWIEDZ