Trójkąt rozwartokątny równoramienny o kącie 120 stopni i ramieniu 12 cm. obraca się wokół podstawy. Oblicz V i Pc.
Błagam pilne.
obrót trojkata rozwartokatnego rownoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
obrót trojkata rozwartokatnego rownoramiennego
podczas obrotu powstają dwa sotżki stykające się podstawami w których tworząca l=12 a promień r=6, wysokość \(\displaystyle{ H =6\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ V= 2* \frac{1}{3}* \pi r^2*H=}\) doliczyć wystarczy:)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 20:51 ]
\(\displaystyle{ P_c=2*\pi*rl=}\) również tylko wystarczy podstawić liczby:)
\(\displaystyle{ V= 2* \frac{1}{3}* \pi r^2*H=}\) doliczyć wystarczy:)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 20:51 ]
\(\displaystyle{ P_c=2*\pi*rl=}\) również tylko wystarczy podstawić liczby:)