Otóż...
mam pewien problem z paroma zadaniami a mianowicie...nie umiem ich rozwiazac!
Prosze o pomoc.
1. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu 24cm[2] . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
2. Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni. Suma długości tworzącej i promienia podstawy wynosi 24 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.
3. Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy, a promień podstawy ma 6 cm. Oblicz objętość bryły.
4. Stosunek tworzącej stożka do promienia podstawy wynosi 3:1. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 36 [pi] cm [2] . Oblicz objętość bryły.
Z góry wieeeeeelkie dzięki za rozwiązanie ich.
stożek - pare zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 mar 2008, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
stożek - pare zadań
zad.1
[/url]
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 08:37 ]
zad.2
\(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ l}\) obliczymy z układu równań:
\(\displaystyle{ r+l=24}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l} =sin30 ^{o}}\)
zatem \(\displaystyle{ r=8}\) ; \(\displaystyle{ l=16}\)
to wystarczy by obliczyć pole powierzchni bocznej
do obliczenia objętości potrzebne jest jeszcze \(\displaystyle{ h}\)
a \(\displaystyle{ \frac{h}{l} =cos30 ^{o}}\)
więc \(\displaystyle{ h=8 \sqrt{3}}\)
podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r ^{2} h}\) i gotowe
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 08:51 ]
zad.3
wiesz, że \(\displaystyle{ P _{b} =2P _{p}}\)
czyli \(\displaystyle{ \pi r l =2 \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=6}\) więc \(\displaystyle{ l=12}\)
jak obliczyć h wiesz z zad.1
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 10:59 ]
zad.4
\(\displaystyle{ l}\)i\(\displaystyle{ r}\) obliczymy z układu równań
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{3}{1}}\)
\(\displaystyle{ \pi r l=36 \pi}\)
z tego \(\displaystyle{ r=2 \sqrt{3}}\) a \(\displaystyle{ l=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h}\) obliczasz jak w zad.1 i 3 a potem objętość
POzdro
[/url]
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 08:37 ]
zad.2
\(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ l}\) obliczymy z układu równań:
\(\displaystyle{ r+l=24}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{l} =sin30 ^{o}}\)
zatem \(\displaystyle{ r=8}\) ; \(\displaystyle{ l=16}\)
to wystarczy by obliczyć pole powierzchni bocznej
do obliczenia objętości potrzebne jest jeszcze \(\displaystyle{ h}\)
a \(\displaystyle{ \frac{h}{l} =cos30 ^{o}}\)
więc \(\displaystyle{ h=8 \sqrt{3}}\)
podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r ^{2} h}\) i gotowe
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 08:51 ]
zad.3
wiesz, że \(\displaystyle{ P _{b} =2P _{p}}\)
czyli \(\displaystyle{ \pi r l =2 \pi r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=6}\) więc \(\displaystyle{ l=12}\)
jak obliczyć h wiesz z zad.1
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 10:59 ]
zad.4
\(\displaystyle{ l}\)i\(\displaystyle{ r}\) obliczymy z układu równań
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{3}{1}}\)
\(\displaystyle{ \pi r l=36 \pi}\)
z tego \(\displaystyle{ r=2 \sqrt{3}}\) a \(\displaystyle{ l=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h}\) obliczasz jak w zad.1 i 3 a potem objętość
POzdro