graniastosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
graniastosłup prawidłowy trójkątny
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
graniastosłup prawidłowy trójkątny
\(\displaystyle{ P _{b} =2P _{p}}\)
\(\displaystyle{ 3aH=2 \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
z tego \(\displaystyle{ a=H2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{a ^{2}+H ^{2} }}\)
zatem \(\displaystyle{ c=H \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{H}{c}}\)
więc \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{13} }{13}}\)
\(\displaystyle{ 3aH=2 \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
z tego \(\displaystyle{ a=H2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{a ^{2}+H ^{2} }}\)
zatem \(\displaystyle{ c=H \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{H}{c}}\)
więc \(\displaystyle{ cosx= \frac{ \sqrt{13} }{13}}\)