Witam mam problem z zadaniami a musze miećto rozwiązane na jutro bardzo prosze o pomoc...
1: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o polu 10cm kwadratowych .
Oblicz V
2 : Przekrój osiowy walca jest prostokątem , którego krótszy bok ma dł. 4 cm, a przekątne tego przekroju przecinająsiępod kątem 60 stopni. oblicz Pc .
3: wysokość walca jest dwa razy dłuzsza od średnicy jego podstawy. Oblicz Pc walca jezeli jego objętość wynosi 32pi.
4 : Pole powierzchni bocznej walca wynosi 30pi cm kwadratowych , a obwód jego przekroju osiowego jest równy 22 cm. oblicz V.
walec :(
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
walec :(
1.
.\(\displaystyle{ P_P_B=2\pi *r*h=10}\)
wiemy też , że
\(\displaystyle{ 2\pi*r=h=\sqrt10 r=\frac{\sqrt10}{2\pi}}\)
\(\displaystyle{ V=P_p *h = \pi * (\frac{\sqrt10}{2\pi})^2*\sqrt10=\frac{5\sqrt10}{4\pi}}\)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 18:32 ]
2.
z tego
\(\displaystyle{ h= 4\sqrt3 , r= 2}\)
\(\displaystyle{ P_c=2*P_p + P_b= 2*\pi*r^2+2\pi* r* h}\)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 18:42 ]
z objętości liczymy promień
\(\displaystyle{ h=2d=4r
V=\pi*r^2*h
32\pi= \pi* r^2*4r r=2
h=8 , r=2
P_c=2P_p+P_b= 2\pi*r(r+h)= 40\pi}\)
.\(\displaystyle{ P_P_B=2\pi *r*h=10}\)
wiemy też , że
\(\displaystyle{ 2\pi*r=h=\sqrt10 r=\frac{\sqrt10}{2\pi}}\)
\(\displaystyle{ V=P_p *h = \pi * (\frac{\sqrt10}{2\pi})^2*\sqrt10=\frac{5\sqrt10}{4\pi}}\)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 18:32 ]
2.
z tego
\(\displaystyle{ h= 4\sqrt3 , r= 2}\)
\(\displaystyle{ P_c=2*P_p + P_b= 2*\pi*r^2+2\pi* r* h}\)
[ Dodano: 31 Marca 2008, 18:42 ]
z objętości liczymy promień
\(\displaystyle{ h=2d=4r
V=\pi*r^2*h
32\pi= \pi* r^2*4r r=2
h=8 , r=2
P_c=2P_p+P_b= 2\pi*r(r+h)= 40\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
walec :(
4.
\(\displaystyle{ L=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 11=a+b}\)
\(\displaystyle{ H=b=11-a}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r *h=30\pi}\)
podstawiasz pod wzor
wychodzi a=6 wiec r=3
\(\displaystyle{ V=45\pi}\)
3.
\(\displaystyle{ H=4r}\)
\(\displaystyle{ 32= r^{2} *4r}\)
\(\displaystyle{ r^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ L=2a+2b}\)
\(\displaystyle{ 11=a+b}\)
\(\displaystyle{ H=b=11-a}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r *h=30\pi}\)
podstawiasz pod wzor
wychodzi a=6 wiec r=3
\(\displaystyle{ V=45\pi}\)
3.
\(\displaystyle{ H=4r}\)
\(\displaystyle{ 32= r^{2} *4r}\)
\(\displaystyle{ r^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)