Oblicz wymiary walca :(

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aguska00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ze starego sącza
Podziękował: 1 raz

Oblicz wymiary walca :(

Post autor: aguska00 »

Mam problem... tzn zadanko z matematyki, którego nie
potrafie rozgryźc... Licze na waszą pomoc

Oblicz wymiary walca o objętosci 625*pi* cm(szesciennych),
wiedząc ze wysokosc walca jest o 15 cm większa od srednicy
jego podstawy.[/latex]
Sig
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 4 mar 2008, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 15 razy

Oblicz wymiary walca :(

Post autor: Sig »

\(\displaystyle{ V=P_{p}H={\pi} r^{2} H={\pi}r^{2}(2r+15)}\)
ODPOWIEDZ