Zadanko
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warmia i Mazury
- Podziękował: 3 razy
Zadanko
witam mam takie zadanko ktore nie potrafie zrobic. Z kuli o promieniu 5 cm odcięto czaszę w odległości 3 cm od środka kuli. Oblicz pole powierzchni otrzymanego przekroju.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 16:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warmia i Mazury
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Zadanko
r czaszy
\(\displaystyle{ r = \sqrt{(10-2)*2}}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi5*2+\pi16}\)
\(\displaystyle{ P= 20\pi + 16\pi}\)
czasza 16pi
reszta 20pi
Nie jestem pewien bo pierwszy raz robie takie zadanko :O
\(\displaystyle{ r = \sqrt{(10-2)*2}}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi5*2+\pi16}\)
\(\displaystyle{ P= 20\pi + 16\pi}\)
czasza 16pi
reszta 20pi
Nie jestem pewien bo pierwszy raz robie takie zadanko :O
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Zadanko
prowadzisz promień taki ukośny i ten odcinek sie dzieli na połowy. jedna przyprostokątna 3, przeciwprostokątna 5 to druga przypr 4 i z tego pole 16 pi