Punkt, prosta, płaszczyzna - punkt przeciącia i rzut w R^3

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ziggurad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Punkt, prosta, płaszczyzna - punkt przeciącia i rzut w R^3

Post autor: ziggurad »

1. W jaki sposób wyznaczyć punkt przecięcia prostej i płaszczyzny?
Np:
\(\displaystyle{ 6x+4y-3z-12=0\\
\frac{x}{2}=y=\frac{z-2}{-2}}\)


2. W jaki sposób wyznaczyć współrzędne rzutu punktu na płaszczyznę?
\(\displaystyle{ (4,-3,1)\\
x+2y-z-3=0}\)

EDIT: z tym już sobie poradziłem.

3. W jaki sposób wyznaczyć rzut prostej na płaszczyznę?
\(\displaystyle{ 6x+4y-3z-12=0\\
\frac{x}{2}=y=\frac{z-2}{-2}}\)


Prosiłbym o pomoc
Pozdrawiam

[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 00:37 ]
Odświeżam temat.
Potrzebowałbym bardzo odp do 3 problemu.
Mam jutro kolokwium z maty...

[ Dodano: 5 Kwietnia 2008, 02:19 ]
Co do punktu 3
Znalazłem dwa sposoby liczenia:
1. Wyznaczyć prostą prostopadłą do danej płaszczyzny i przechodzącą przez daną prostą. Odpowiedź to linia przecięcia płaszczyzn.
2. Rzucić na płaszczyznę dowolne dwa punkty i przez nie poprowadzić prostą.

Jednakże żadnym sposobem nie otrzymuję dobrych odp, jest jeszcze jakiś sposób?
ODPOWIEDZ