stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jack333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 12 lut 2007, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 14 razy

stożek

Post autor: jack333 »

Oblicz objętość i pole stożka, w którym wysokość jest cztery razy krótsza od tworzącej a pole podstawy jest równe \(\displaystyle{ 10 \prod_}\)
dudii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nikad
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 3 razy

stożek

Post autor: dudii »

l- tworzaca 1/4l = wysokosc.

\(\displaystyle{ \Pi r^{2} = 10 \Pi | : \Pi}\)
\(\displaystyle{ R=\sqrt{10}}\)

\(\displaystyle{ R^{2} + 1/4l^{2} = l^{2}}\)
\(\displaystyle{ l^{2}= \sqrt32/3*1/4}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{\sqrt 24}{3}}\)


v i pc pod wzor podstawic.
\(\displaystyle{ V = \frac{20 \sqrt6{9}}\)
ODPOWIEDZ