prostopadłościan oblicz przekątną?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 14 razy
prostopadłościan oblicz przekątną?
W prostopadłościanie o wysokości 4 dm jedna z krawędzi podstawy ma długość 4dm. Oblicz długość przekątnej wiedząc że jego objętość wynosi 64\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) \(\displaystyle{ dm^{2}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
prostopadłościan oblicz przekątną?
wskazówki:
\(\displaystyle{ V=a\cdot b\cdot c \\
d=\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna prostopadłościanu
z podanych danych wyliczysz potrzebną długość...
\(\displaystyle{ V=a\cdot b\cdot c \\
d=\sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna prostopadłościanu
z podanych danych wyliczysz potrzebną długość...