Pole powierzchni podstawy graniastosłupa...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Pole powierzchni podstawy graniastosłupa...

Post autor: dawido000 »

Pole powierzchni podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego wynosi P. Przez krawędź podstawy tej bryły poprowadzono płaszczyznę, która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{6}}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.

Prosiłbym też o krótkie objaśnienie.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole powierzchni podstawy graniastosłupa...

Post autor: florek177 »

Wysokość przekroju wyznacz z cosinusa kata nachylenia, a podstawę przekroju - ze wzoru na pole podstawy ( jest wspólna ). Podstaw do wzoru i poskracaj.
ODPOWIEDZ