Zad.
Tworzaca stozka o dlugosci \(\displaystyle{ l}\) jest nachylona od plaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\) . Wyznacz objetgosc stozka.
Czy to ze jest nachylona OD plaszczyzny oznacza ze kat miedzy tworzaca a plaszczyzna podstawy jest \(\displaystyle{ 180 - }\) ? Czy to jest to samo co nachylona do plaszczyzny ?
Z gory dzieki za odp.
Tresc zadania ostozku
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Tresc zadania ostozku
moze masz blad w druku ? gdyby było "od" to by chyba było ze tworzaca jest odchylona od
[ Dodano: 29 Marca 2008, 13:11 ]
w kazdym razie gdyby było tak jak ja mowie to objetosc by wynosila
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} sin l * (cos l) ^{2} \Pi}\)
[ Dodano: 29 Marca 2008, 13:11 ]
w kazdym razie gdyby było tak jak ja mowie to objetosc by wynosila
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} sin l * (cos l) ^{2} \Pi}\)